Človek se v življenju večkrat znajde v situaciji, ko ne ve več, kako naprej. Ko se zave, da ni srečen, pa kljub temu ne zmore iz začaranega kroga. Na tej točki je dobro poiskati terapevtsko pomoč. Včasih namreč potrebujemo nekoga, ki nam pomaga videti širšo sliko; razumeti, zakaj čutimo, mislimo in delujemo na določene načine, čeprav bi si želeli drugače. Če ugotovimo, da nam nekateri vzorci ne služijo več, iščemo načine, kako jih nadomestiti z novimi.

Individualna psihoterapija

Individualna terapija se odvija v odnosu, ki ga klient in terapevt skupaj in sproti gradita. Ko se klient počuti dovolj varnega, razumljenega in sprejetega, se lahko s terapevtovo pomočjo poda na raziskovanje svojega notranjega sveta. Raziskujeta, kaj so tiste ovire, blokade, ki klientu onemogočajo, da bi zaživel polno življenje in iščeta načine, kako jih odstraniti. To pa nikakor ne gre na hitro in na silo, ampak postopoma, v klientovem lastnem tempu. Klient ob terapevtovem sočutnem odnosu razvija sočuten in bolj sprejemajoč odnos do sebe. Uči se sprejemati vse dele sebe, tudi tiste, ki mu morda niso všeč, se jih boji, sramuje. Kajti sprejemanje “slabega”, ne pomeni vdati se, ampak odpeti prostor spremembi.

Ali kot pravi Eugene Gendlin:” Every bad feeling is potential energy for a more right of being if you give it space to move toward its rightness.”

Terapevtski proces je lahko zahteven in na trenutke boleč, vendar nujen, če želimo doseči spremembo. Naše pretekle izkušnje imajo veliko moč in nam lahko povzročajo težave v sedanjem življenju, dokler jih ne ozavestimo in prečutimo. Šele, ko se osvobodimo bremena preteklosti, lahko zaživimo kakovostno življenje v sedanjosti. Terapevtski odnos je prostor zdravljenja in učenja. Ljudje, ki se do sedaj na nikogar niso mogli varno navezati, to izkušnjo lahko dobijo v terapiji in jo nato prenesejo v svoje sedanje in potencialne odnose.

Individualna psihoterapija je namenjena posameznikom, ki:

 • si želijo izboljšati samopodobo,
 • imajo težave v odnosih,
 • želijo premagati osamljenost,
 • trpijo zaradi različnih duševnih stisk (tesnoba, depresija)
 • trpijo zaradi posledic čustvenega, fizičnega, spolnega, ekonomskega nasilja.
 • prebolevajo ločitev, smrt bližnjega,
 • so se znašli na življenjski prelomnici,
 • se iščejo,
 • ne zmorejo dokončati študija, oditi od doma,
 • si želijo izboljšati kakovost življenj,
 • se počutijo, da so se v življenju nekako “zataknili”.

Skratka vsem tistim, ki želijo v življenju nekaj spremeniti na bolje.

Imate še več vprašanj, si želite pogovora v diskretnem in varnem okolju?

Izpolnite kontaktni obrazec, nam pišite na e-mail info@psihoterapija-mr.si
 ali nas pokličite na 040 311 602 med 9. in 20. uro.

Zadnje objave iz bloga

Kontaktirajte nas!