Družinska psihoterapija

Družinska psihoterapija

Družinska terapija je namenjena družinam, ki:

 • imajo težave v komunikaciji,
 • doživljajo stisko ob prelomnem življenjskem dogodku,
 • se soočajo s čustvenimi, učnimi, vedenjskimi težavami otrok,
 • se spopadajo z boleznijo, ločitvijo, izgubo,
 • imajo probleme z različnimi zasvojenostmi,
 • so travmatizirane,
 • se spopadajo z nasiljem itd.

Če poiščete terapevtsko pomoč, to nikakor ne pomeni, da ste odpovedali kot starši, ravno nasprotno. Pomeni, da ste dovolj senzitivni, pogumni in odgovorni, da znate prepoznati, kdaj ne zmorete sami in si upate poiskati pomoč.

Starševstvo je ena najlepših in hkrati najtežjih poslanstev v življenju posameznika in para. Vsako obdobje v življenje družine prinese svoje sladkosti in hkrati težave. Prva velika sprememba za mlad par je rojstvo prvega otroka, ki je hkrati rojstvo družine. In tu se vse začne.

Družinski člani se morajo privaditi drug na drugega, starša se morata na dojenčka uglasiti tako čustveno kot fizično (spanje, hranjenje, previjanje) in se mu popolnoma prilagoditi. Tudi na račun lastnih potreb. Mlado starševstvo je izredno stresno obdobje, ki se lahko konča s partnerskim razdorom. Ko otrok raste in se družina širi, pa se lahko začnejo druge težave. Otrok ima na primer težave s prilagajanjem na vrtec, šolo, se težje uči, je nemiren, se pretepa, fizično zboli, je pretirano ljubosumen na novega bratca, sestrico itd. Ko pride v najstniška leta, lahko zaide v droge, prezgodnjo spolnost, motnje hranjenja, odvisnost od interneta itd.

Treba se je zavedati, da družina ni le skupek posameznikov, ampak sistem v katerem so vsi člani med seboj povezani. To kar se zgodi enemu, občutijo vsi. Zgoraj naštete težave otrok so lahko velikokrat le pokazatelj, da v odnosu med staršema nekaj ni v redu. Simptomatično vedenje otroka je največkrat klic na pomoč. Seveda pa niso vsega “krivi” starši in tudi vloga družinske terapije ni iskati krivca, temveč ugotoviti, kaj se v družini zares dogaja in reševati problem tam, kjer korenini.

Odgovornost staršev pa je, da znajo prepoznati stisko svojega otroka in ga poskušajo v tej stiski začutiti in razumeti. Družinski terapevt jim je pri tem lahko v veliko pomoč.

Kontaktirajte nas

  Vpišite osebne podatke, da vas lahko kontaktiramo

  Na kakšen način se želite udeležiti srečanja?

  Kateri termini vam bolje ustrezajo?

  Prosimo, na kratko opišite vaš razlog za kontakt.

  Obrazec bo poslal vaše ime / podjetje,e-poštni naslov,zadevo ter vsebino sporočila na kontaktni naslov spletne strani. Podatke potrebujemo, da vam lahko odgovorimo. Vaših podatkov za druge namene ne obdelujemo ter jih ne posredujemo tretjim osebam.

  Brezplačni e-priročniki

  Kako okrepiti samospoštovanje

  PRENESI

  Kako se lahko postavim zase?

  PRENESI

  Kako izboljšati komunikacijo s partnerjem?

  PRENESI

  Ločujeva se, kaj pa
  otroci?

  PRENESI
  NAJDI ŠE VEČ PRIROČNIKOV