Posedovanje ni ljubezen

Pozdravljeni!

Sem Karin, stara 17 let in že 9 mesecev trpim probleme. Zato sem se odločila, da vam pišem. Sem v razmerju, začetek je bil popolen, brez ljubosumja brez ničesar … In nato je začelo. Moj hobi je plesanje narodnih plesov, ampak zaradi njegovega ljubosumja velikrat zavračam vaje in nastope. Noče, da bi imela kakršenkoli kontakt z drugimi fanti. Prepovedal mi je govoriti z mojimi dobrimi prijatelji, kar mi je hudo, ampak ga imam rada, zato sem potrpela. Prepovedal mi je tudi večerne zabave z mojimi prijateljicami, začel mi je govoriti da se ne smem družiti z določenimi puncami, ki njemu niso ušeč. To sem sicer zanikala in mi je uspelo. Enkrat mi je rekel, da če odidem od njega zaradi drugega fanta, bo moja družina nastaradala … Ko grem s prijateljicmi samo na sprehod, me kliče vsakih 5 minut in mi piše sms-se. To zelo moti moje prijateljice in mene tudi … Kolgice mi govorijo, da sem zmešna in zakaj ne grem enostavno stran od njega?

Poskusila sem štirikrat, ampak se mi zdi, da ne morem, ker ga imam res rada. Ko se skregava, ga tisti trenutek sovražim, ampak ga kljub vsemu potrebujem, ker zna biti zelo dober prijatelj in svetovalec … Poskusila sem mu že postaviti meje, ampak nekako se on vmeša in iz tega nič ni, nikakor mi ne uspe … Boli me, ko mu rečem, da naj neha s tem, sicer me bo izgubil. Ne vem, zdi se mi, da sama sebe ne poznam več, veliko prejočem, ker pogrešam svoje prejšnje življenje brez skrbi, brez sikirancij in kreganja in tudi strahu. Bila bi vesela, če mi lahko svetujete nekaj kratkega, da poskušam, ker si ga res ne želim izgubiti!

Najlepša hvala za odgovor.  Lp, Karin

Karin, lepo pozdravljeni!

Čas je za alarm. Ste žrtev psihičnega nasilja, ki lahko kmalu preide tudi v fizično. Vse kaže na to, da ima vaš fant težave z bolestnim ljubosumjem. Vsi smo kdaj pa kdaj ljubosumni. Ljubosumje ponavadi občutimo takrat, kadar je ogrožen naš pomemben odnos s strani tretje osebe. O bolestnem ljubosumju (t.i. Othelovem sindromu) pa govorimo takrat, ko postanemo naravnost obsedeni z idejo, da nam naša ljubljena oseba utegne biti nezvesta, kljub temu, da za to nimamo nikakršnega realnega dokaza.  Vendar to nikakor ne opravičuje fantovega vedenja. Ljubezen je očitno zamenjal s posedovanjem. Vi niste njegov predmet, s katerim lahko počne kar želi, ampak SVOBODNO bitje, ki ima pravico do lastnega življenja, hobijev, prijateljev … Stari ste 17 let. Ta leta bi morala biti brezskrbna, svobodna, polna druženj in zabav. Ko boste enkrat imeli redno službo in otroke, bo za to nekoliko manj časa, zato izkoristite svojo svobodo. Nihče vas nima pravice omejevati.

Prijateljice vas imajo rade in vas skušajo zaščititi, ampak verjamem, da vam ni lahko enostavno oditi. Pari se ne najdejo naključno, ampak ker podzavestno čutijo, da lahko prav z določeno osebo razrešijo svoje otroške rane. Zato vas tudi tako privlači. Ampak pomislite, bi vas nekdo, ki vas ima resnično rad, tako omejeval in celo grozil vaši družini? Si želite še naprej živeti v strahu?

Mislim, da imate dve možnosti. Prva je, da ga zapustite. Če vam bo grozil, ga mirno prijavite policiji in zahtevajte prepoved približevanja. Druga je, da mu postavite ultimat. Ostanem s tabo, pod pogojem, da me ne boš več omejeval, mi grozil, in, da se boš skupaj z mano udeležil partnerske psihoterapije. Tam boste s pomočjo terapevta / terapevtke raziskali, od kod to bolestno ljubosumje izhaja, ter mu ga pomagali odpraviti. Če ne bo pristal na vse tri pogoje, vam žal ne preostane nič drugega, kot da ga zapustite. Iz vašega pisma veje strah in čutim, da je samo še korak do fizičnega nasilja.

Srečno!

Marija Remškar